Trenutno pregledavate 30. obljetnica 3. gardijske brigade Kune obilježena i u Slav. Brodu

30. obljetnica 3. gardijske brigade Kune obilježena i u Slav. Brodu

Slavonski Brod 30.04.2021.godine. Ovih dana obilježava se 30 godina osnutka 3. gardijske brigade Kune. Svečanost je prvo održana u Vinkovcima. Veliku obljetnicu sjećanjem na sve poginule hrvatske branitelje, a posebno njihove suborce iz 3. brigade obilježili su i veterani 3. GBR iz Sl. Broda. Molitvu ispred spomenika poginulim braniteljima BPŽ predvodio je vojni kapelan Vladislav Mandura.

Treća gardijska brigada Kune osnovana je 29. travnja 1991 u Vinkovcima. Njihov ratni put obilježile su velike pobjede na gotovo svim hrvatskim ratištima, između ostaloga dali su nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, zapadne Slavonije, na vinkovačkim bojištima, Bosanskoj Posavini te u akciji Bljesak. Upravo brodska 3. bojna 3. gardijske brigade odigrala je veliku ulogu tijekom operacije “Maslenica” 93 godine kad je oslobođeno zadarsko zaleđe. Udruga veterana 3. brigade danas u Sl. Brodu broji gotovo 90 članova. Upravo su pripadnici 3. brigade iz Sl. Broda ovih dana odlikovani za svoj doprinos u obrani suvereniteta RH.

Kroz 3. brigadu prošlo je oko 10 000 pripadnika i jedna je od najelitnijih brigada Hrvatske vojske. Održana je sveta misa  u Klubu udruge koju je predvodio vojni kapelan Vladislav Mandura. Poslije svete mise održan je turnir u kartaškoj igri Bela, povodom 30. obljetnice osnivanja ove elitne postrojbe Hrvatske Vojske, koja je u obrani naše Domovine, dala neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu. Na turniru su nastupile 4 ekipe, a za prva tri mjesta Udruga je osigurala medalje, koje je podijelio direktor sportskih sekcija brigade Kune, Petar Bubalo. Natjecanje je odigrano u odličnoj atmosferi, na visokoj razini.  U prilogu je poredak ekipa.

POREDAK

1.mjesto zlatno odličje su osvojili su Marijan Peić- kapelan Vlado Mandura,

2.mjesto srebreno odličje osvojili su Petar Bubalo-Zvonko Ančić,

3.mjesto brončano odličje osvojili su Zoran Ivanović-Luka Krijan.

 

Tekst i slike : Mato Opačak