30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i 25. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, Marija Bistrica, 2. listopada 2022.

Jubilarno 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i središnja proslava obilježavanja 25. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj održano je u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, 2. listopada 2022.

Uz predstavnike brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, hodočašću su nazočili su potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskog sabora, načelnik Glavnoga stožera, glavni ravnatelj policije, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, ravnatelj Civilne zaštite, pripadnici povijesnih postrojbi i građani.
Euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom i prvim vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnoga ordinarijata u BiH Tomom Vukšićem te drugim biskupima i provincijalima, biskupskim vikarima, vojnim i policijskim dekanima i kapelanima.

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio biskup Bogdan, koji se osvrnuo na 25 godina djelovanja vojne biskupije te se zahvalio vojnicima, policajcima, vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i drugih služba na svemu što čine u služenju domovini i svom narodu: „Hvala vam dok danomice štitite pravni poredak, zakon, red i osiguravate mir i pružate sigurnost koja je osobito u naše vrijeme na mnogo načina ugrožena, pa i po cijenu ugrožavanja vlastite sigurnosti i života. Siromašne su riječi da izraze toliku ljubav i odanost. U raznim nevoljama i nepogodama, opasnostima i ugrozama, remećenju mira, oči su mnogih s pravom u vas uprte. Ali i vi poznajete granice i nosite iskustvo nemoći. Dok drugima pomažete, i sami ste potrebni pomoći i ohrabrenja. Iz ovoga svetišta uzdižu se naše osobne i zajedničke molitve. Iz ljudske ograničenosti i nemoći pohrlili smo u okrilje Božje svemoći“.

Nuncij Lingua u svojoj propovjedi se osvrnuo na prirodu vojne i policijske službe, čiji pripadnici ponekad moraju upotrijebite silu kako bi se poštovao red, obranila domovina, a posebno oni najslabiji. Naglasio je kako obnašanje tih dužnosti treba pratiti ljubav prema svima „Prema onima koje branite, ali i prema onima koje ‘morate’ uhititi. Često je, naime, kriminalac od kojeg nas morate braniti i sam bio žrtva prije nego što je postao agresor. Mnogo puta je onaj tko se ponaša kao kriminalac, i sam bio zlostavljan, trpio nasilje. To nam govore statistike i nemojte to nikada zaboraviti. Stoga, ne zloupotrebljavajte ovlasti koje su vam dane. Kad god je to moguće, učinite sve da spriječite nered, bdijte, uvjeravajte, budite milosrdni, vodite dijalog. Dobro znamo da je bolje spriječiti nego liječiti“. Kazao je da se ne smije izjednačavati mučenika za domovinu ili iz drugog plemenitog cilja s mučenikom vjere jer samo je onaj tko umre za Krista i radi Krista, s njegovom ljubavlju u srcu, kršćanski mučenik. „Samo onaj koji istinski služi, ispunjavajući svoju dužnost iz ljubavi, taj živi punim životom, pa čak i ako se osjeća beskorisnim, jer ne vjeruje da je učinio nešto posebno osim ispunjavanja svoje dužnosti, Gospodin će ga nagraditi i učiniti da zauvijek živi.

 U aktivnostima hodočašća uključile su se brojne udruge Hrvatskog časničkog zbora, a u ime predsjednika HČZ-ZU Igora Majetića hodočašću je nazočio glavni tajnik Branko Gačak