Trenutno pregledavate Vrbovečki žig u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Vrbovečki žig u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OBLJETNICE

Vrbovčani godinama s pijetetom obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Vrbovčani godinama s pijetetom obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tako će biti i ove godine, ali u novonastalim uvjetima pandemije koronavirusa i pridržavanja preporuka epidemiološke struke. Tradicionalno paljenje svijeća i lampaša u Ulici hrvatskih branitelja ispred pastoralnog centra, pored spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Hrvatske kocke na središnjem vrbovečkom Trgu Petra Zrinskog i na prozorima stanova i obiteljskih kuća diljem Grada Vrbovca i okolnih naselja bit će održano i ove godine.

Budući da epidemiološka situacija ne ukazuje na oportunost masovnijih okupljana, Vrbovčani će 17. studenog moći dodatno iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje, tako da slanjem svojih pošiljki diljem Lijepe naše i svijeta iz vrbovečke pošte pošalju poruke i sjećanje na sve žrtve i strahote Domovinskog rata u kojem je obranjena Republika Hrvatska.

Naime, Hrvatski časnički zbor Vrbovec, na čijem je čelu predsjednik Marijan Plahutar, je na inicijativu vrbovečkog filateliste i tajnika zagrebačkog Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Stjepana Zdenka Brezarića, zatražio uporabu prigodnog poštanskog žiga. Time je ujedno po drugi puta u hrvatskoj filateliji iskazana počast poginulima hrvatskim braniteljima i civilima Škabrnje gdje su pripadnici JNA i paravojne srpske postrojbe počinile strašan ratni zločin. Ovaj prigodni žig kojeg je dizajnirao Stjepan Zdenko Brezarić posvećen je svim poginulim, nestalim i ranjenim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama koje su na bilo koji način doživjele strahote i užase tijekom Domovinskog rata. Hrvatski časnički zbor Vrbovec tiskao je i prigodne omotnice u nakladi 100 primjeraka koji će biti poslane na razne adrese hrvatskih institucija, ali i završiti u brojnim filatelističkim i kolekcionarskim zbirkama. Ovo filatelističko izdanje je sastavni dio i Zavičajne zbirke Grada Vrbovca i neodvojiv dio tematske nacionalne zbirke Domovinski rat.

To je ujedno četvrti vrbovečki prigodni žig na filatelističku temu Domovinskog rata. Prvi je bio korišten u vrbovečkoj pošti 2. srpnja 2016. kojim se obilježio Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Drugi je bio u uporabi 27. srpnja 2016. koji je bio posvećen 25. obljetnici osnivanja 51. samostalne bojne ZNG „R“ Vrbovec. Treći prigodni žig bio je u uporabi 17. studenog 2018. u spomen žrtve Vukovara i Škabrnje. Filatelističko obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata započeto je u vrijeme kada je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec bio brigadir u miru Branko Gačak, koji je prije dvije godine izabran za predsjednika Hrvatskog časničkog zbora na državnoj razini.

Objavio Zdenko Brezarić /15.11.2020./